radio zu

NEVERTEBRATE

Red chery
































        POMACEA BRIDGESI sau MELCUL MAR



Adesea pe langa pesti in acvariile noastre se mai gasesc si alte fiinte acvatice. Cel mai adesea intalniti sunt melcii. Adesea introdusi in acvariu din intamplare, ei devin uneori suparatori prin reproducere exagerata. Nu este si cazul melcului mar, denumit asa cel mai probabil din cauza cochiliei galbene ce aduce aminte de fruct. Usor de hranit si adaptat la conditiile unui acvariu cu pesti tropicali, melcul mar este adesea intalnit in magazinele de pesti de acvariu si multi crescatori au facut o pasiune pentru el.
Melcul mar este diferit de melcii care apar in mod nedorit in acvarii din mai multe puncte de vedere. In primul rand este un melc ce traieste in mediul sau natural doar in zone cu clima calda tot timpul anului, zone tropicale, deci nu poate fi introdus din greseala in acvariu. Spre deosebire de acestia din urma el este mai putin prolific astfel ca rar poate sa devina o problema inmultirea sa exagerata. O alta trasatura ce il deosebeste de melcii intalniti adesea in acvarii - el nu este hermafrodit, existand diferentiere sexuala. Efectele prezentei in acvariu a melcului mar sunt pozitive nu numai in privinta aspectului placut pe care il are ci si deoarece acesta consuma resturile de hrana ce raman pestilor, plantele si pestii morti, intrati in descompunere, pastrand curatenia acvariului.
Hrana
Pomacea Bridgesi este ierbivor, ceea ce ar putea sa îi sperie pe cei ce au un acvariu bine plantat. In realitate, melcul rareori mananca plantele din acvariu, cel mai adesea hranindu-se cu alge, plante putrezite si in primul rand mancare pentru pesti. In hrana sa mai intra pestii morti, diversi alti melci din alte specii, ajutand astfel la mentinerea unei bune calitati a apei din acvariu.
Reproducere
Pentru reproducere este nevoie de doua exemplare mature de sexe diferite. Deoarece melcii isi vor depune ouale in afara apei este necesar sa se lase o zona de 10 - 15 cm deasupra nivelului apei. Ouale, imediat dupa depunere sunt moi si rozalii pentru ca dupa o ora sa se intareasca si sa devina rosii sau chiar verzui. Ele au un diametru variabil, in jur de 2 - 3 mm. Se intampla uneori ca ouale de la suprafat sa se usuce ceea ce compromite sansele de a mai obtine pui din ele. Ouale trebuiesc mentinute umede dar nu trebuiesc tinute sub apa deoarece puii s-ar ineca. Puii ies dupa 2 - 4 saptamani si, cei care supravietuiesc, cresc repede astfel ca la 2 - 4 luni, cand ating un diametru de aproximativ 2 - 3 cm sunt gata sa se reproduca.





Melanoides tuberculata este cel mai comun melc ce exista in acvariile noastre. Se gaseste din Egipt pana in India si are nevoie de o temperatura peste 20° C. Nu poate trai fara minerale deoarece are nevoie de sare pentru a-si construi cochilia. Se hraneste cu alge si resturi de mancare, ceea ce-l face un excelent 'sanitar' al acvariului. Este un melc nocturn, ziua stand ascuns in substratul din acvariu. Niciodata nu ne putem da seama de adevarata populatie care exista la noi in acvariu decat daca stingem lumina si o aprindem dupa 2-3 ore de intuneric. In scurt timp, populatia creste foarte mult si da impresia ca substratul se misca datorita miscarilor lor. Acesta este un avantaj pentru plante pentru ca le aereaza radacinile. Singurul lor dezavantaj este ca patrund peste tot, chiar si in filtru. cateodata se vad zeci de astfel de melci la suprafata apei, ceea ce este un semn de proasta calitate a apei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu