Un urs statea pe malul unui lac…la un moment dat zareste un pestisor care iese deasupra apei si il intreaba.
- Ce ai patit ma
- M-ai speriat
- De ce
- Crede-am ca esti un rechin.
radio zu
duminică, 28 martie 2010
joi, 18 martie 2010
marți, 16 martie 2010
Sinonime: Hyphessobrycon innesi [Neon, Neon tetra]
Familie: Characidae
Ordinul: Characiformes
Clasa: Actinopterygii
Origine: America de Sud, cursul superior al Amazonului si afluentii regiunilor peruviene si columbiene
Marime: 3.5-4cm
Tip Inmultire: Icre
Hrana: omnivor
Intretinete: medie
Reproducere: posibila
Tip Bazin: comunitar
Nivel inot: pelagic
Temperatura: 20-25 grade C
T. Reproducere: 20-22 grade C, constanta
Duritate apa: 1-2 dGH
PH: 5-7
Volum minim de apa: 5 litri pentru un peste
Dimorfism: Femela este mai corpolenta decit masculul si ceva mai mare
utile pentru incepatori
Astazi acvariile se gasesc de toate marimile si de toate formele, de la clasicile acvarii dreptunghiulare, pana la cele alungite, rotunde, practic dupa preferintele fiecaruia.
Trebuie sa fiti atenti atunci cand cumparati sau construiti un acvariu pentru ca trebuie sa tineti cont si de pestii pe care ii veti cumpara; daca veti lua pesti care vor creste pana in 5 cm, atunci pentru fiecare peste trebuie 1 l de apa, deci daca aveti zece pesti, atunci acvariul dumeavoastra trebuie sa fie suficient de mare cat sa cuprinda 10 de litri de apa, asa ca bolul micut, rotund, populat cu 2 pesti maricei, portocalii si haiosi, ce decoreaza masuta din sufragerie in desene animate nu este o optiune.
Totodata va mai trebuie un filtru intern; acesta oxigeneaza si curata apa (retinand particulele de mizerie). La fel de necesar este si un termometru special pentru acvariu, deoarece apa trebuie sa aiba o temperatura constanta in functie de speciile alese; daca temperatura apei scade atunci pestii pot muri. In plus temperatura este importanta si pentru dezvoltarea vegetalelor, plantelor subacvatice ce va decoreaza acvariul, dar influenteaza si oxigenarea apei.
Exista si optiunea unui filtru extern, mai scump, dar mult mai eficient. Acesta conduce apa din acvariu intr-un recipient care o filtreaza, trecand-o prin mai multe etape inainte de a o readuce inapoi in acvariu. Avantajele acestuia constau in faptul ca apa este mai mereu curata, nu este nevoie schimbarea ei saptamanal, astfel nefiind deranjati pestii si nici mediul creat in acvariu.
Nu uitati ca este recomandat ca acvariile sa fie acoperite cu un capac deoarece acesta protejeaza neonul sau orice alt obiect de iluminare ce se afla deasupra acvariului, evita evaporarare rapida a apei si in plus este si un obiect de protectie impotriva prafului si a altor obiecte sau pisici neinvitate ce si-ar putea gasi drumul in acvariu.
In cazul in care vreti sa va confectionati singuri acvariul tot ce aveti nevoie este de sticla si de silicon (pentru a putea lipi peretii de sticla intre ei). Puneti in acvariu doar apa statuta de 3-4 zile si nu direct de la robinet. Daca va hotarati ca pe fundul acvariului sa puneti pietris sau scoici etc. si nu le cumparati din locuri special amenajate pentru acvarii, atunci puneti-le la fiert timp de o ora la foc mare pentru a elimina orice bacterii care ar putea imbolnavi pestii.
sâmbătă, 13 martie 2010
vineri, 12 martie 2010
marți, 9 martie 2010
Carassius auratus
Varietati
Varietatile cele mai spectaculoase sunt fara indoiala pestele telescop , cu ochii sai exorbitanti;cap de leu al carui corp este puternic rotunjit si capul foarte umflat.
Anumite exemplare sunt lipsite de inotatoarea dorsala , iar inotul lor pare dificil.
Intretinerea unu acvariu
Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA.
Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei. De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora.
Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se strica iar pestii se imbolnavesc. Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam.
duminică, 7 martie 2010
curatenie generala in acvariu
Pasul 1. Pregateste-te pentru operatiunea de curatare
Inainte de a incepe operatiunea de curatare asigura-te ca ai toate obiectele necesare:
Aspirator pentru substrat;
Solutie speciala pentru curatat peretii acvariului;
Lama;
Una sau mai multe galeti(in functie de marimea acvariului) curate si dezinfectate;
Un acvariu mai mic in care sa pui pestii pe durata spalarii vechiului acvariu;
Apa curata, pregatita dinainte pentru inlocuirea apei vechi;
Un aspirator special pentru acvarii.
Pasul 2. Golirea acvariului
Apa inlocuita depinde de marimea acvariului si de pestii pe care ii detii. In general o proportie de aproximativ 20-30% pe saptamana este suficient.
Scoate obiectele decorative si muta pestii intr-un acvariul mai mic, pe care l-ai umplut in prealabil cu apa din vechiul acvariu.
Cu ajutorul unui furtun scurge apa ramasa in galeti.
Pasul 3. Curatare acvariului
Cu ajutoul unui aspirator special, aspira deseurile depuse pe fundul acvariului. Aspiratorul va indeparta resturile de mancare, depunerile de alge si alte deseuri. Citeste cu atentie instructiunile de folosire inainte de a-l utiliza.
Dezinfecteaza aspiratorul dupa fiecare utilizare. Poti face acest lucru introducand-ul cateva secunde in putina apa fierbinte. Astfel vei preveni ca anumite bacterii sa se reintoarca in acvariu la urmatoare curatare.
Daca decoratiunile sunt acoperite de depuneri de alge este indicat sa hranesti pestii mai rar sau sa schimbi apa din acvariu mai des. Algele depuse pe peretii acvariului si pe decoratiuni sunt produse de excesul de nutrienti din apa.
Spala decoratiunile cu apa rece fara a folosi produse chimice. In cazul in care sunt confectionate din plastic sau ceramica le poti freca usor cu ajutoul unui burete sau al unei carpe curate.
Sterge apoi peretii acvariului cu o carpa curata, uda. Daca exista portiuni in care s-a depus foarte multa mizerie pune peste aceasta putin amoniac. Lasa amoniacul sa isi faca efectul timp de 1-2 ore si apoi sterge cu carpa uda. In cazul in care nu se curata sau nu ai timpul necesar la dispozitie, foloseste o lama pentru a indeparta mizeria ramasa. Sterge apoi locul respectiv cu ajutorul carpei.
Este important sa cureti si filtrul. Acesta este ultimul care se curata inainte de a pune pestii inapoi in acvariu. Curatarea acestuia insa, nu este indicat sa se faca prea des. Citeste cu atentie manualul de utilizare, pentru a vedea la cat timp se va curata si/sau schimba. Acest timp difera in functie de modelul si capacitatea filtrului.
Pasul 4. Pune decoratiunile si pestii la loc
Este indicat ca inainte de a pune apa inapoi sa astepti sa se limpezeasca. Toarn-o cu atentie in acvariu, astfel incat depunerile care au ramas pe fundul galetii sa nu ajunga iar in acesta. Cand ai terminat de adaugat apa din galeti, adaug-o pe cea proaspata.
Dupa ce toata apa a fost pusa in acvariu, aduga apoi obictele de decor curatate in prealabil, apoi pestii.
Hrana
Hrana administrata pestilor de acvariu constituie factorul decisiv in dezvoltarea si inmultirea pestilor de acvariu in cazul in care ceilalti factori de mediu sunt in limitele indicati pentru fiecare specie in parte. Un aspect carecontribuie de asemenea la crestere si inmultire in bune conditii este spatiul din acvariu, observandu-se astfel ca exemplarele tinute in acvarii mari cresc mai repede si la dimensiuni mai mari decat cele din acvarii mici sau aglomerate.
Hranirea trebuie sa se faca zilnic de 2-3 ori in cantitati mai mici astfel incat pestii sa o consume in cca 5-10 minute.
Pe parcursul unei zile pe saptamana este preferabil ca pestii sa nu fie hranti deloc, acest lucru semanand mai mult cu situatiile din mediul lor natural si in acest mod neajungandu-se prea usor la o supraalimentatie.
Este indicat ca hranirea pestilor sa fie efectuata de catre un singur om, deoarece fiecare prezinta un anumit tip comportamental si hranirea ar fi mai riguroasa si mai eficienta,fiind si mai usor controlabila.
De ce un acvariu?
Exista multe avantaje in ingrijirea pestilor raportat la alte animale de casa-doar cateva minute pe zi, eventual un surplus de o ora odata la saptamana…nu deranjeaza ordinea pentru ca nu pierd par, nu faot. Oricine poate creste pesti chiar si in cele mai mici apartamente.
Marin sau de apa dulce? Pentru a nu ajunge prea curand la dezamagiri si pentru a castiga ceva experienta, este categoric mai usoara intretinerea unui acvariu de apa dulce. E dreptca pestii marini sunt mult mai frumos colorati dar si de multe zeci de ori mai scumpi si mai pretentiosi. Un alt avantaj al acvariilor de apa dulce este faptul ca in acestea pot fi crescute si plante, ceea ce aduce un plus de frumusete intr-o locuinta.
Cea mai dezvoltata partea acvaristicii este cea care se ocupa cu cresterea pestilor de apa dulce exotici, fiind mai usor de intretinut desi unele echipamente de baza sunt absolut necesare (iluminare, aerare, filtrare). Pestii de apa dulce si rece (autotoni – din zonele cu clima temperata) consuma cantitati mai mari de oxigen si mor mai usor intr-un acvariu decat cei exotici.
sâmbătă, 6 martie 2010
vineri, 5 martie 2010
• Este de preferat sa cumparati pesti dintr-un singur loc eventual magazin de specialitate.
• Cereti sfatul in privinta combinarii diverselor specii de pesti – daca nu va pricepeti.
• Nu suprapopulati bazinele acest lucru ar conduce la imbolnaviri ale pestilor.
• Asigurati un schimb de apa de 25% din volumul bazinului saptamanal.
joi, 4 martie 2010
Guppy
Betta Splendens
Este bine sa avem un acvariu bine amenajat cu plante in colturii pentru femela(sa se ascunda de mascul cand devine agresiv),si plante pentru mascul ca sa isi faca cuibul din spuma.
Inaltimea apei sa nu depaseasca mai mult de 10 cm.(masculul isi pierde interesul de a mai aduna icrele cazute din cuib pentru a le pune la loc).
Trebuie sa punem o lingura de sare la 4 litri de apa.
O temperatura de 26-29 grade.
Femela se introduce in acvariu cu 12-24 de ore inaintea masculului.
Daca masculul nu incepe construirea cuibului din spuma.Se desparte perechea cu un geam,cand vedeti ca a inceput sa construiasca cuibul scoateti geamu usor si lasati femela sa se duca spre el,masculul stie ca este momentul pentru construirea cuibului si pentru depunere.
Dupa ce s-a terminat procesul de depunere,se scoate femela si se lasa masculul (FOARTE IMPORTAT),Masculul de acum in colo are grija de icrele lui,ele sunt mai grele ca apa si cad pe fundul acvariului,masculul le ia in gura si le baga in spuma facuta de el.
Cand puii incep sa inoate orizontal scoatem si masculul.
DESPRE SCALARI
Acvariul pentru depunere
Acvariul pentru depunere este tinut la un nivel al pH-ului usor acid (între 6,6 - 6,8). Am avut pesti care au depus la un pH normal de 8,0, dar am observat ca pestii tind sa depuna mai usor la pH-ul mai scazut mentionat anterior. Este foarte important sa mentinem aciditatea apei daca dorim sa pastram icrele cu parintii.
Apa folosita de mine pentru acvariul de eclozare este apa proaspata de la robinet. Am o unitate de tratare a apei atasata la robinet care elimina clorul si metalele grele. Înainte de a intra în acvariu, apa este tratata cu un conditioner de scadere a pH-ului. Unul din 10 galoane de apa este înlocuit zilnic.
Acvariul de crestere (de la icra la 2 saptamâni)
Eu folosesc apa distilata pentru eclozarea icrelor. Apa trebuie cumparata în ziua depunerii pentru a asigura prospetimea. Nu sunt necesare ajustari ale pH-ului. Apa distilata este perfecta deoarece are Ph-ul scazut deja si de asemenea este o apa usoara (ca în râul Amazon de unde sunt originari scalarii). Apa folosita de mine are Ph-ul 6,2 si duritatea dH 1. Pentru primele trei zile, cel putin 75% din apa este schimbata zilnic tot cu apa distilata. Cantitatea mare de apa schimbata nu va dauna puilor si, de fapt, o schimbare de 100% (sau mutarea puilor într-un alt acvariu) va fi mult mai utila. Dupa doua zile, puii au iesit din icre iar dupa ziua a patra folosesc apa de la robinet tratata cu unitatea mentionata mai sus. Combaterea ciupercii(mucegaiului) nu mai este necesara dupa ce icrele eclozeaza daca vom separa puii de icrele albe. Doua galoane din 10 sunt schimbate zilnic pâna la vârsta de 2 saptamâni.
Acvariul de crestere (dupa primele 2 saptamâni)
Acvariile de crestere pentru puii de scalari care au peste doua saptamâni contin apa proaspata de la robinet (dar declorinata). Un galon din 10 de apa sunt schimbate zilnic (apa se trage odata cu reziduurile adunate în partea de jos a acvariului). Acvariile de crestere nu sunt tratate pentru scaderea aciditatii.
Tipuri de hrana
Wardleys Angel Flake – cea mai buna hrana pentru pestii de apa dulce. Contin ingredientele de la Total Tropical împreuna cu alte ingrediente de foarte mare calitate cum ar fi crevetii si scoicile.
Tetra Min Flake – o foarte nutritiva si apetisanta hrana.
Amestec de inima de vita – se iau inima si ficat de vita, se congeleaza si se taie în cuburi mici. Ratia generala este 2/3 inima si 1/3 ficat. Pot fi introduse si alte ingrediente în cantitate mica (galbenus de ou fiert bine, spanac). Aceasta este cea mai nutritiva, cea mai sigura si cea mai economica hrana pe care o putem oferi scalarilor. De la aceasta hrana se poate tulbura usor apa (pentru turburare mai mica se reduce sau se elimina ficatul) dar cu o filtrare eficienta se poate rezolva aceasta problema.
Artemia Salina – artemia abia eclozata poate constitui prima hrana pentru puii de scalari.
Creveti congelati – sunt dati ca hrana suplimentara la inima de vita.
Tubifex congelati – sunt dati tot ca supliment la inima de vita.
Hranirea pâna la trei saptamâni
Dupa ce toti puii au plecat prin apa (ziua a 7-a) putem începe sa-i hranim cu artemia nou eclozata.Trei sau patru hraniri pe zi sunt suficiente. Daca dupa 20 de minute mai vedem artemia prin apa înseamna ca am hranit prea mult. Trebuie tinut cont ca o hranire prea abundenta duce la îmbolnaviri si la acumulari de amoniac în apa.
Hranirea de la 3 la 5 saptamâni
Dupa trei saptamâni puii au atins o marime la care vor accepta fulgi bine striviti. Fulgii vor fi dati totusi ca supliment la artemia.
Hranirea de la 5 la 7 saptamâni
De la vârsta de 5 saptamâni puii pot fi hraniti cu hrana uscata. Sunt hraniti în cantitate mica de doua ori pe zi pâna la 7 saptamâni. Pâna în saptamâna a 7-a puii vor accepta hrana uscata. De la 6 saptamâni pâna la stadiul de adult. Pe la aproximativ 6 saptamâni puii ating o marime la care accepta inima de vita. Artemia poate fi data pâna la vârsta de trei luni dar amestecul de inima de vita si fulgii contin tot ce este necesar pentru o crestere rapida.
Stadiul de reproducatori
Cu o hranire corespunzatoare, spatiu adecvat si conditiile ideale ale apei scalarii pot atinge marimea maxima în mai putin de un an. În acest stadiu scalarii sunt hraniti dimineata cu inima de vita si cu fulgi de calitate (Tetra Min) de 4 ori pe zi.
Scalarii care se reproduc eu îi hranesc cu creveti înghetati si tubi înghetati în loc de inima de vita. Acest lucru este facut pentru a pastra apa cât mai limpede în acvariul de reproducere stiut fiind ca inima de vita poate tulbura apa pentru un numar de ore. Fulgi de calitate vor fi dati de 4 ori pe zi.
Pesti batrâni (peste 3 ani)
Trebuie mentionat ca mai multe mese pe zi sunt necesare pentru o crestere rapida si pentru a mentine în bune conditii reproducatorii. Scalarii pot traii pâna la 10 ani. Dupa 4 ani scalarii nu trebuie sa depuna prea des deoarece aceasta duce la un metabolism ridicat si deci la o viata mai scurta.
Ca si la oameni, metabolismul pestilor încetineste odata cu vârsta si prin urmare multe mese zilnice care includ inima de vita vor duce la îngrasarea pestilor. Îngrasarea duce la scaderea rezistentei la boli si prin urmare la scurtarea vietii.
Eu hranesc scalarii a aceasta vârsta de doua ori pe zi cu fulgi de buna calitate laolalta cu creveti congelati sau vii si tubi congelati. Crevetii sunt o hrana excelenta pentru pestii batrâni deoarece au mai putine grasimi si colesterol mai scazut decât inima de vita.
Acvariile
Acvariul pentru icre – eu folosesc un borcan de un sfert sau o jumatate de galon. Tot ce avem de facut în continuare este sa atârnam borcanul pe o latura a acvariului si sa introducem o piatra pentru aerare. Borcanul va ramâne la temperatura acvariului.
Acvariul pentru crestere (7 zile la 3 saptamâni) – se foloseste un acvariu de 10 galoane. Acest acvariu tine aproape nauplii de Artemia de puii de scalari.
Acvariul pentru crestere (3 la 5 saptamâni) – se foloseste un acvariu de 30 galoane care nu va inhiba cresterea puilor.
Acvariul pentru crestere (5 saptamâni la 3 luni) – puii vor fi mutati într-un acvariu de 40 galoane cu sau fara substrat.
Suprafata pentru depunere. Scalarii vor depune în general pe o suprafata plata. Trebuie deci gasita o suprafata pe care pot fi fertilizate eficient icrele si care poate fi usor scoasa din acvariu. O placa de 10/2 inch este ideala.
Diverse
pH LOWER – o solutie pentru scaderea pH-ului. Pestii depun mult mai usor într-un acvariu cu un nivel corespunzator al pH-ului.
- Boala scalarilor
- cunoscuta si ca “SIDA scalarilor”, se pare ca afecteaza scalarii în particular, în timp ce majoritatea celorlalte specii de pesti tropicali se pare ca nu sunt afectati. Un învelis fin (nu este mucegai) este principalul indicator care este asociat cu înotul la suprafata acvariului pentru aer în ultima parte a vietii. Se pare ca boala rezista la toate medicamentele si pestele va muri în curând. Deoarece este atât de dificil de tratat cu antibiotice, multi cred ca este vorba de un virus. Medicamentele sugerate sunt Oxytetracycline, Tetracycline sau Gentamicin.
- Boala burtii umflate
- aceasta boala este cea mai raspândita în acvariile mele de crestere. Caracteristica acestei boli este stomacul umflat al scalarilor. La puii foarte mici, de 4 saptamâni sau mai mici, boala poate ataca si omorî puiul în câteva ore. Eu recomand Nala Gram de la Aquarium Pharmaceuticals. Nala Gram este cel mai rapid dintre toate medicamentele pe care le-am folosit pentru a trata aceasta boala.
- Ciuperca (mucegaiul)
- este cauzata de calitatea proasta a apei. Se pare ca anumite specii ca cele negre si multe din cele voalate sunt mai predispuse acestei boli. În mod obisnuit acvariul este supraaglomerat si are o filtrare ineficienta. Mar Oxy este folosit pentru tratare dar cel mai bun tratament este combaterea bolii prin evitarea aglomerarii si o filtrare eficienta.
- Boala aripioarei rosii
- atunci când baza aripioarelor începe sa se înroseasca folosesc Nala Gram. De obicei acesta este un semnal ca în acvariu exista o mare cantitate de amoniac.
- Putrezirea aripioarelor
- este de asemenea tratata cu Nala Gram. Aceasta boala a aparut rar în acvariile mele. Ca si în cazul ciupercii (mucegaiului), putrezirea aripioarelor este un semn al proastei calitati a apei. În acvariile de crestere, pestii infectati sunt scosi iar acvariile sunt tratate pentru a preveni viitoarele îmbolnaviri.
Observatii :
- Schimbarea regulata a apei este importanta în mentinerea sanatatii oricarui tip de peste tropical. Majoritatea oamenilor îsi amintesc sa-si hraneasca pestii dar uita sa schimbe apa. Cu cât dai mai multa hrana pestilor cu atât mai des trebuie sa faci schimbari partiale de apa. Calitatea proasta a apei duce la îmbolnaviri.
- Un tip de hrana gresit poate face ca pestii sa nu se mai reproduca sau sa nu ajunga la marimea lor maxima. Încearca sa suplimentezi din când în când hrana uscata cu creveti sau alte tipuri de hrana congelata.
- Stiai ca scalarii pot trai peste 10 ani? Cu o dieta si o apa propice scalarii tai pot sa-ti ofere ani de amuzament. Dar dupa 4 ani apare un declin în capabilitatea de reproducere a pestilor.
- Majoritatea bolilor sunt prevenite prin schimbari (partiale) regulate ale apei si prin evitarea hranirii excesive a pestilor. Hranirea excesiva duce la o proasta calitate a apei. Proasta calitate a apei duce la scaderea imunitatii pestilor. O imunitate scazuta duce la îmbolnavire.
- Cele mai rezistente varietati sunt : argintiu, auriu si marmorat. Cele mai slabe includ : negru, albinos si jumatate negru.
O PASIUNE ACCESIBILA
miercuri, 3 martie 2010
INCEPUTURILE ACVARISTICI
Inca de la inceput tin sa mentionez ca exista doua mari ramuri de dezvoltare a acvaristicii si anume una in care se foloseste apa dulce rezultand astfel acvarii de apa dulce si una in care se foloseste apa marina. Pentru inceput vom trata doar acvariile de apa dulce, atat din cauza faptului ca sunt cele mai populare la noi in tara, dar si din cauza faptului ca un acvariu marin este destul de costisitor si nu si-l poate permite oricine. Deasemenea exista o lipsa de materiale si cunostinte in ceea ce priveste acvariile marine fapt ce face si mai dificila dezvoltarea si popularizarea acestei ramuri, insa cu certitudine odata cu cresterea nivelului de trai va incepe sa se dezvolte si aceasta ramura.
Cu siguranta v-ati intrebat cand si cum a aparut acvaristica? Ei bine, am sa va arat in cateva randuri de cand se stie si se practica aceasta indeletnicire. Sapaturile arheologice au adus la iveala faptul ca in urma cu 5000-6000 de ani in Egiptul antic se practica aceasta ocupatie. In timpul sapaturilor arheologice sau descoperit vase special concepute pentru pastrarea si cresterea pestisorilor ornamentali, originari din bazunul hidrografic al Nilului. De asemenea, in timpul invaziei europenilor, in Mexic, la curtea imparatului Montezuma, a fost descoperita o gradina zoologica de o frumusete nemaivazuta pana atunci de catre europeni. In jurul palatului erau bazine special concepute atat pentru cresterea pestilor destinati consumului, cat si pentru cea a pestilor ornamentali. Langa Pompei, in Italia, au fost descoperite piscine ornamentale, in jurul palatelor care pot fi considerate precursoare ale acvariilor de astazi. Si nu in ultimul rand, China, cea care este considerata tara de origine a acestei ocupatii, datorita vechimei, dar mai ales datorita faptului ca aici sau facut primele experimente in obtinerea unor noi varietati de pesti ornamentali. Din pacate nu am reusit sa gasesc nici o imagine in care sa fie evocate cele spuse mai sus.
Bancuri cu pesti
"- Ionele, ai pus apã la pesti?
- Da tatã, dar n-au bãut nimic! "
"- Ce fac pestii când sunt multi? - Bancuri..."
Un vas cu marinari a ancorat pe o insula. Un marinar il intreaba pe un localnic:
- Sunt rechini pe-aici?
- Nici unul.
Intra in apa si simte o prezenta.
- Domnule ati spus ca nu sunt rechini.
- Pai nu-s ca le e frica de crocodili