Curatarea acvariului cu pesti in totalitate se face numai in cazul in care este strict necesar. Acest lucru se va face cand apa din acvariu este foarte murdara iar pe peretii acestuia si pe obiectele decorative sunt vizibile depuneri de alge.
Pasul 1. Pregateste-te pentru operatiunea de curatare
Inainte de a incepe operatiunea de curatare asigura-te ca ai toate obiectele necesare:
Aspirator pentru substrat;
Solutie speciala pentru curatat peretii acvariului;
Lama;
Una sau mai multe galeti(in functie de marimea acvariului) curate si dezinfectate;
Un acvariu mai mic in care sa pui pestii pe durata spalarii vechiului acvariu;
Apa curata, pregatita dinainte pentru inlocuirea apei vechi;
Un aspirator special pentru acvarii.
Pasul 2. Golirea acvariului
Apa inlocuita depinde de marimea acvariului si de pestii pe care ii detii. In general o proportie de aproximativ 20-30% pe saptamana este suficient.
Scoate obiectele decorative si muta pestii intr-un acvariul mai mic, pe care l-ai umplut in prealabil cu apa din vechiul acvariu.
Cu ajutorul unui furtun scurge apa ramasa in galeti.
Pasul 3. Curatare acvariului
Cu ajutoul unui aspirator special, aspira deseurile depuse pe fundul acvariului. Aspiratorul va indeparta resturile de mancare, depunerile de alge si alte deseuri. Citeste cu atentie instructiunile de folosire inainte de a-l utiliza.
Dezinfecteaza aspiratorul dupa fiecare utilizare. Poti face acest lucru introducand-ul cateva secunde in putina apa fierbinte. Astfel vei preveni ca anumite bacterii sa se reintoarca in acvariu la urmatoare curatare.
Daca decoratiunile sunt acoperite de depuneri de alge este indicat sa hranesti pestii mai rar sau sa schimbi apa din acvariu mai des. Algele depuse pe peretii acvariului si pe decoratiuni sunt produse de excesul de nutrienti din apa.
Spala decoratiunile cu apa rece fara a folosi produse chimice. In cazul in care sunt confectionate din plastic sau ceramica le poti freca usor cu ajutoul unui burete sau al unei carpe curate.
Sterge apoi peretii acvariului cu o carpa curata, uda. Daca exista portiuni in care s-a depus foarte multa mizerie pune peste aceasta putin amoniac. Lasa amoniacul sa isi faca efectul timp de 1-2 ore si apoi sterge cu carpa uda. In cazul in care nu se curata sau nu ai timpul necesar la dispozitie, foloseste o lama pentru a indeparta mizeria ramasa. Sterge apoi locul respectiv cu ajutorul carpei.
Este important sa cureti si filtrul. Acesta este ultimul care se curata inainte de a pune pestii inapoi in acvariu. Curatarea acestuia insa, nu este indicat sa se faca prea des. Citeste cu atentie manualul de utilizare, pentru a vedea la cat timp se va curata si/sau schimba. Acest timp difera in functie de modelul si capacitatea filtrului.
Pasul 4. Pune decoratiunile si pestii la loc
Este indicat ca inainte de a pune apa inapoi sa astepti sa se limpezeasca. Toarn-o cu atentie in acvariu, astfel incat depunerile care au ramas pe fundul galetii sa nu ajunga iar in acesta. Cand ai terminat de adaugat apa din galeti, adaug-o pe cea proaspata.
Dupa ce toata apa a fost pusa in acvariu, aduga apoi obictele de decor curatate in prealabil, apoi pestii.
ai uitat sa adaugi mult timp liber, ultima oara cand am facut operatiunea asta mi-a luat toata ziua aproape :)
RăspundețiȘtergereil legatura cu folosirea lamei, am mai auzit la cateva persoane ca folosesc lama sa inlature mizeria de pe geam, dar ma intreb oare nu se zgarie?
eu cred ca totusi se zgarie,poti folosi o cartela de plastic de ce sa risti cu lama sau poti folosi razuitoare speciale se gasesc la magazinele de specialitate
RăspundețiȘtergere