radio zu

joi, 4 martie 2010

Guppy


Guppy este unul dintre cei mai comuni si frumosi pesti de acvariu. Specia este vivipara, adica femelele nu depun icre, ci nasc pui vii. Pesti vioi, mereu in cautarea hranei, Guppy vor face deliciul privitorilor. Ei prefera acvariile cu multe plante, bine luminate, care ofera adapost puilor si refugiu femelelor mereu asaltate de pretendenti. Trebuie sa existe si zone libere, in care pestii sa poata inota in voie. De evitat obiectele de decor cu deschideri adanci si inguste cum ar fi cochiliile de melci marini in care Guppy pot ramane blocati.
Corpul lor este alungit, zvelt si usor comprimat lateral, de 2.5 cm la mascul si 5 cm la femela. Botul este ascutit cu gura mica si dispusa deasupra, adaptata hranirii la suprafata acvariului. Inotatoarele, in forma lor originala, erau scurte. Prin selectie si incrucisari repetate, de-a lungul mai multor decenii s-au obtinut numeroase varietati cu caracteristici aparte la masculi, legate de colorit si de forma inotatoarelor caudala si dorsala. Femela este de culoare cenusie cu mici puncte negre. Guppy se dezvolta bine in ape curate, la temperaturi cuprinse intre 20 si 23 grade Celsius, si nu sunt pretentiosi la mancare. Ei accepta o gama larga de hrana, de la puricii de balta uscati pana la viermii tubifex sau uscati. Li se pot da si purici de balta vii pe care ii urmaresc prin tot acvariul. Cea mai buna dieta pentru Guppy o reprezinta fulgii procurati din comert, supliniti de hrana vie, din timp in timp. Puilor li se pot da fulgi speciali sau maruntiti ori larve de Artemia Salina.
O femela naste lunar 10-30 pui, care au o crestere rapida. Ea este pe cale sa nasca daca s-a inegrit in regiunea inotatoarelor ventrale si daca abdomenul i-a crescut in mod vizibil. In general, adultii isi mananca puii, de aceea este preferat ca, inaintea nasterii, femela sa fie mutata intr-un acvariu separat. Dupa nastere, ea va fi mutata din acvariul in care se afla puii, dupa 1-2 zile puii vor fi capabili sa se hraneasca si sa se fereasca singuri de pestii mai mari.
In acvarii, Guppy pot fi crescuti alaturi de specii inrudite cum ar fi Molli, Xifo si in general orice specie de talie redusa. Pestii mai mari pot manca puii de Guppy sau chiar sa-i raneasca pe adulti, de aceea nu este bine sa fie introdusi laolalta.
Nu se recomanda oferirea unei cantitati exaggerate de hrana pestilor Guppy deoarece, mai ales in cazul hranei vii, acestia manaca prea mult si pot muri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu