radio zu

luni, 3 mai 2010

oxigenul din apa

Cantitatea mica de oxigen dizolvat in apa poate avea consecinte mortale. Atunci cand o pompa, capat de pompa sau filtru se strica, pestii vin repede la suprafata apei cerand aer. Daca nu primesc repede aer s-ar putea sa moara.
Acest fenomen se numeste hipoxie - adica prea putin oxigen dizolvat in apa. Cantitatea de oxigen care se dizolva intr-un volum de apa depinde de patru factori: temperatura, presiunea atmosferica, salinitatea si numarul de plante acvatice din sistem. Pe masura ce temperatura creste nivelul oxigenului dizolvat scade - apa la 40 de grade Celsius contine de doua ori mai mult oxigen decat apa la 400 de grade Celsius.
De asemenea, nivelul oxigenului dizolvat scade pe masura ce creste salinitatea, sau presiunea atmosferica. Plantele acvatice sau algele verzi au influenta asupra cantitatii de oxigen dizolvat in apa. In timpul zilei aceste plante fac fotosinteza si produc oxigen, pe cand in timpul noptii aceleasi plante consuma oxigen si, daca algele sunt foarte multe, pot consuma tot oxigenul din apa. O astfel de problema este rara in acvarii, dar se intalneste adesea in delte si in lacuri superficiale in timpul sezonului calduros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu